De befaamde schudmachine (eigenlijk ‘dupliceermachine’)

Nogal wat mensen van de club vragen zich af hoe de aangeschafte schudmachine functioneert. Hieronder kun je daarover een beperkt uitleg lezen.

Een dupliceermachine voor bridgeclubs is een elektronisch apparaat dat wordt gebruikt om de kaarten te schudden voordat een bridgepartij begint. Het werkt als volgt:

  1. De computer van de dupliceermachine krijgt de opdracht om voor een aantal spellen (bij ons is dat doorgaans 24) kaartverdelingen te genereren. Dat gebeurt willekeurig, maar er bestaat ook een mogelijkheid om bestaande spelverdelingen door de computer te laten inlezen. Van die mogelijkheid wordt vooralsnog bij onze club geen gebruik gemaakt.
  2. De kaarten worden in een speciale houder in de machine geplaatst.
  3. In het apparaat zit een klein cameraatje dat de kaarten ‘leest’. Het apparaat gebruikt vervolgens een mechanisme, vaak bestaande uit draaiende trommels of rollers, dat de kaarten in het juiste vakje van de in de machine geschoven board legt.
  4. De volgende board (van tevoren zorgvuldig op volgorde gelegd) wordt in de machine geplaatst en het proces herhaalt zich.
  5. Na afloop worden de spelverdelingen op een usb-stick gezet. Consequente naamgeving van die spelverdelingen is een belangrijk aandachtspunt. Door de juiste naam te geven (bijv. A-lijn, datum) kan er geen misverstand ontstaan wanneer de kaartverdelingen worden ingelezen in de bridgemates (de ‘kastjes’) die op de speelmiddag en avond worden gebruikt.

Bridgemates zijn elektronische scoreapparaten die worden gebruikt om de scores bij te houden tijdens een bridgepartij. Ze worden gebruikt om de scores van elk paar spelers in te voeren en bij te houden gedurende het spel. Het gebruik van schudmachines helpt bij het versnellen van het spel en maakt het proces van kaarten schudden effici├źnter, wat op zijn beurt de algehele snelheid van het spel verbetert.

Hieronder een voorbeeld van een type dupliceermachine. Wij hebben een ander merk, maar het principe is hetzelfde.

Reacties zijn gesloten.